nieuws.jpg
Ongelukken
Gepubliceerd op 14-5-2007 om 14:23

Arbeidsinspectie. (Bron: internet / SZW AI)

Werken met heftrucks gebeurt vaak onveilig . (Artikel: 14/11/2005)
Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met heftrucks. Bij meer dan de helft van de 1.100 gecontroleerde bedrijven heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Zo kwam de Arbeidsinspectie trucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelgevaar. Hierdoor kan de chauffeur onder het zware voertuig bekneld raken.Er wordt nog te vaak onveilig gewerkt met heftrucks. Bij meer dan de helft van de 1.100 gecontroleerde bedrijven heeft de Arbeidsinspectie waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Zo kwam de Arbeidsinspectie trucks tegen die geen bescherming boden tegen kantelgevaar. Hierdoor kan de chauffeur onder het zware voertuig bekneld raken.
Ongevallen met een heftruck komen regelmatig voor en kunnen zeer ernstig zijn. Elk jaar melden bedrijven er ongeveer 200 bij de Arbeidsinspectie. In de laatste zeven jaar hadden 36 ongevallen een dodelijke afloop. Tijdens de negen maanden van het onderzoek (in 2004 en 2005) werden iets meer dan honderd ernstige ongelukken gemeld waarbij vijf mensen overleden. De ongevallen worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud aan de heftruck of het ontbreken van veiligheidsgordels. Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een rol. Iets minder dan de helft van de bedrijven was bij de inspectie in orde. Bij hen werden geen overtredingen vastgesteld. Het onderzoek is uitgevoerd bij 1.100 bedrijven met samen z'nn 50.000 werknemers en 3.000 heftrucks.
Volgend jaar gaat de Arbeidsinspectie opnieuw de veiligheid van heftrucks controleren.

Ongelukken.(Bron: internet / PreventActua)

Heftruckverkeer aan laadkades.
Bij het laden en lossen van goederen gebeuren vaak zware ongevallen. Hier onder belichten wij ongevallen met een heftruck aan een laadkade en de maatregelen die genomen werden om die te vermijden.
Eerste ongeval:
Een heftruck reed een vrachtwagen in. Toen de heftruck binnen in de oplegger remde, schoof die vooruit. Zo ontstond er een opening tussen kade en oplegger. De heftruckchauffeur had dat niet opgemerkt en viel met zijn heftruck in de opening.
Tweede ongeval:
Een heftruckchauffeur was een vrachtwagen aan het lossen, op een moment dat het veiligheidssysteem defect was. Hij was hiervan op de hoogte. De vrachtwagen stond op een plaats die niet ideaal was voor het lossen, maar er was op dat ogenblik geen andere loskade vrij. Toen een andere vrachtwagen wegreed, besloot de meestergast dat de slecht geplaatste vrachtwagen op de betere plaats moest staan en deed een teken aan de vrachtwagenchauffeur. Deze dacht dat alles veilig was, nam de spie weg en vertrok. De heftruckchauffeur wist echter van niets en reed de vrachtwagen uit. Net op dat ogenblik reed de vrachtwagen vooruit, zodat de heftruck tussen de laadkade en de vrachtwagen viel.

Vertel een vriend Print deze pagina
Nieuws
Emmastraat 8
Postbus 555
5700 AN Helmond
[T] 0492-565335
[F] 0492 565319
[E] info@trucktraining.nl

Meer contactinfo...
Nieuws

Verantwoordelijk, verzekering en training.

"Medewerkers op een heftruck laten rijden zonder hiervoor een specifieke opleiding/trai
Lees meer...

Arbeidsinspectie

Om het grote aantal ongelukken terug te dringen gaat de Arbeidsinspectie dit jaar 
Lees meer...

Ongelukken

Arbeidsinspectie. (Bron: internet / SZW AI)

Werken met heftrucks
Lees meer...

 
DisclaimerCopyright trucktrainingKemme Koolen