nieuws.jpg
Motiveren tot leren
Gepubliceerd op 12-3-2007 om 13:58


Voor mijn beroep verzorg ik opleidingen op het gebied van intern transport en ‘goederen handling’. Bij mij komen regelmatig ‘laaggeschoolde’ werknemers een training volgen. Die zijn niet altijd gemotiveerd. Ze komen soms alleen maar omdat ze door hun baas ‘gestuurd’ zijn.

De intentie van die bedrijven is goed: ze willen in hun werknemers investeren. Maar de communicatie over de scholing richting werkvloer laat nogal eens te wensen over. Het komt regelmatig voor dat de P&O-manager zijn medewerkers slechts via e-mail of een brief op de hoogte brengt van de – verplicht – te volgen training, niet meer en niet minder.

Dat is een gemiste kans! Laaggeschoolde mensen zijn in principe geen lezers. Dus zeg ik: benader de mensen persoonlijk, leg ze mondeling uit wat de plannen zijn en wat de cursus inhoudt. Laat werknemers ook voelen dat ze belangrijk zijn door hen bij de scholing te betrekken met vragen als: "Heb jíj nog wensen of zaken die je graag tijdens de cursus behandeld wil hebben?"
! Laaggeschoolde mensen zijn in principe geen lezers. Dus zeg ik: benader de mensen persoonlijk, leg ze mondeling uit wat de plannen zijn en wat de cursus inhoudt. Laat werknemers ook voelen dat ze belangrijk zijn door hen bij de scholing te betrekken met vragen als: "Heb jíj nog wensen of zaken die je graag tijdens de cursus behandeld wil hebben?"

Vaak wordt ook verzuimd de scholing in een breder perspectief te plaatsen en zodoende medewerkers te overtuigen van de noodzaak van de te volgen training. Dit komt mede doordat de P&O-manager een overladen agenda heeft. Het komt ook omdat het algemeen management, de échte beleidsbepalers, niet altijd overtuigd is dat werknemers ‘tijdrovend’ op een cursus moeten worden voorbereid. De tijd die deze investering kost, wordt echter meer dan volledig gecompenseerd door de ‘goodwill’ die de werkgever creëert bij zijn werknemers. Ze voelen zich betrokken en dus meer verantwoordelijk voor het bedrijf.

Naar mijn idee moet het management meer tijd vrijmaken voor een goede voorlichting over de te volgen scholing, zodat de werknemers daarmee gemotiveerd aan de slag gaan. Want: als werknemers niet gemotiveerd zijn voor nieuwe cursussen en trainingen, verspelen we de kans om hen optimaal te ontwikkelen.

Carine de Jager
Directeur Trucktraining

Vertel een vriend Print deze pagina
Nieuws
Emmastraat 8
Postbus 555
5700 AN Helmond
[T] 0492-565335
[F] 0492 565319
[E] info@trucktraining.nl

Meer contactinfo...
Nieuws

Verantwoordelijk, verzekering en training.

"Medewerkers op een heftruck laten rijden zonder hiervoor een specifieke opleiding/trai
Lees meer...

Arbeidsinspectie

Om het grote aantal ongelukken terug te dringen gaat de Arbeidsinspectie dit jaar 
Lees meer...

Ongelukken

Arbeidsinspectie. (Bron: internet / SZW AI)

Werken met heftrucks
Lees meer...

 
DisclaimerCopyright trucktrainingKemme Koolen