nieuws.jpg
Verantwoordelijk, verzekering en training.
Gepubliceerd op 24-6-2009 om 13:56

"Medewerkers op een heftruck laten rijden zonder hiervoor een specifieke opleiding/training/instructie te verzorgen, is een overtreding van het arbobesluit en derhalve aan te merken als een economisch delict". Met de inzet van onervaren jongeren neemt de kans op schade en ongelukken op de werkvloer toe.

Verantwoordelijk
De werkgever is er volgens de arbowetgeving verantwoordelijk voor dat alle werknemers die een mobiel arbeidsmiddel bedienen over een specifieke deskundigheid beschikken. (art. 7.17c lid 1 van het arbobesluit). Onder mobiele arbeidsmiddelen vallen heftrucks, maar bijvoorbeeld ook elektropallettruicks en stapelaars. Die specifieke deskundigheid moet te allen tijde aantoonbaar zijn. Dat kan onder andere met een heftruckcertificaat, of met een andersoortig bewijs van training, instructie en/of opleiding.

Verzekering
Sinds de wijziging van de Arbowet in 1997 is het toegestaan een leeftijdsgrens van zestien jaar aan te houden. Met het bijstellen van de leeftijdsgrens naar zestien jaar is de verplichte zorg voor voldoende instructie en toezicht niet weggevallen. Dus ook de vakantiekracht die de machine tijdelijk bedient moet voldoende deskundigheid bezitten. Dit moet aantoonbaar zijn. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werksituatie veilig is. Met andere woorden: een aantoonbaar uitgevoerd Arbobeleid is en blijft noodzakelijk.
Een ander punt van aandacht is de verzekering van genoemde machines. In polissen zijn voor het bedienen van machines vaak nog leeftijdsgrenzen van achttien jaar opgenomen. Het is dan ook zaak om deze polissen te controleren en aan te passen, voordat men een jongere medewerker op een heftruck of ander mobiel arbeidsmiddel laat werken.

Training
Vaak maken gebruikers ongeoorloofd gebruik van het interne transportmiddel waarbij door verkeerd gebruik ernstige gevolgen kunnen voortvloeien, waarvoor de werkgever verantwoordelijk wordt gesteld. Een complete opleiding Heftruck, Reachtruck, Stapelaar en/of Pallettruck in twee tot drie dagen verkleint de kans op een ernstig risico. Door deze training zijn de vakantiekrachten niet alleen veiliger en productiever in het bedrijf maar zijn zij ook rendabel.

 

Vertel een vriend Print deze pagina
Nieuws
Emmastraat 8
Postbus 555
5700 AN Helmond
[T] 0492-565335
[F] 0492 565319
[E] info@trucktraining.nl

Meer contactinfo...
Nieuws

Verantwoordelijk, verzekering en training.

"Medewerkers op een heftruck laten rijden zonder hiervoor een specifieke opleiding/trai
Lees meer...

Arbeidsinspectie

Om het grote aantal ongelukken terug te dringen gaat de Arbeidsinspectie dit jaar 
Lees meer...

Ongelukken

Arbeidsinspectie. (Bron: internet / SZW AI)

Werken met heftrucks
Lees meer...

 
DisclaimerCopyright trucktrainingKemme Koolen